SAMEN PROEVEN
_

Van start met de proefmijthuisdoos

_

Hi! Wat leuk dat jullie gekozen hebben voor de proefmijmaarthuisdoos van Doemijmaarwijn! Je gaat zelf aan de slag met het proeven van onze wijnen. Voordat je van start gaat een paar praktische dingen:

In jouw doos vind je één proefformulier, wil je individueel het formulier invullen download hier het proefformulier om zelf uit te printen. 

Onze witte wijnen schenk je koud, leg ze dus van te voren in de koelkast. Onze rode wijnen worden allemaal op kamertemperatuur gedronken.

Bij een gezellig avond proeven kunnen wij voorstellen dat je tussen de wijnen door hapjes eet. Hou je er rekening mee dat de smaken van de hapjes van invloed kunnen zijn op de smaak van de wijn? Zorg daarom altijd voor droog stokbrood en water, neem hiervan een stukje en een slok voordat je naar de volgende wijn overgaat.

Alle wijnen van Doemijmaarwijn zijn Franse wijnen. We hebben een Franse spotifylist voor je samengesteld. Kom helemaal in de Franse sfeer met onze spotifylist en begeef je in een Frans café.

Genoeg proefformulieren? Stokbrood op tafel? Water ingeschonken? Spotifylist aan? Dan ben je klaar om van start te gaan!

Proeven maar
_

Wijn proeven in 5 stappen

_

1.Kleur 

Houdt je glas omhoog naar het licht of het liefst een witte achtergrond. Bekijk de kleur van de wijn. Een witte wijn varieert van wit (bijna water) tot strogeel, dit zegt iets over de leeftijd van de wijn. Hoe jonger hoe witter, hoe ouder hoe geler. Bij een rode wijn varieert dit van licht paars tot roest bruin. Hoe jonger hoe paarser, hoe ouder hoe bruiner. 

2. Walsen 

Pak je glas bij het pootje vast en draai rustig rondjes over de tafel, niet te hard anders vliegt de wijn uit je glas. Heb je dit onder de knie probeer deze beweging dan eens voor je te maken. Het walsen van de wijn zorgt dat de aroma’s vrijkomen. 

3. Ruiken

Stop je neus in het glas en ruik kort en bondig. Probeer te plaatsen wat je ruikt, herken je iets? Het ruiken is erg lastig, wil je hier meer over leren boek dan eens een proeverij dan gaan we hier dieper op in. 

4. Proeven 

Neem een slokje wijn, niet te groot, spoel deze goed door je mond, zuig er wat lucht bij en slik door. Denk eraan hoe je mondwater spoelt, zo spoel je ook de wijn door je mond.

5. Beoordelen 

Wat vind je van deze wijn, welke smaken proef je? Is dit jouw smaak of toch niet, je kan hier niets fout doen! Jouw bevindingen schrijf je op het proefformulier, deze vind je in de doos. Alle wijnen in deze doos zijn kwalitatief goede wijnen maar uiteindelijk gaat het erom of jij ze lekker vindt, smaken verschillen! 

 

Op het proefformulier vind je de volgende termen die misschien enige uitleg nodig hebben:

 

Afdronk: Smaak Voortzetting van een wijn na het doorslikken, kan van kort tot heel lang zijn, een lange afdronk wijst op kwaliteit.

Viognier des Acanthes

_

Deze frisse witte wijn is gemaakt van 100% Viognier druiven. De Viognier is een witte druivensoort die voornamelijk wordt aangeplant op de steile hellingen van de steile Rhone vallei. Bij de beroemde wijnen van de Condrieu is dit de enige toegestane druivensoort. De Viognier wijnen zijn te herkennen aan de geur, dit noemen we een boeket, van zacht fruit en bloemen en zachte aangename zuren. Over het algemeen wordt deze wijn jong gedronken. 


Onze Viognier komt uit de plaats Tavel in het zuiden van de Rhône. Wij werken hiervoor samen met les Vignerons de Tavel & Lirac, een wijncoöperatie. Dit is de enige wijncoöperatie waar wij mee samenwerken. In Tavel zijn er meerdere wijnboeren met kleine stukken land waardoor het te duur is om zelf de machines aan te schaffen, daarom staat er in deze plaats één grote wijnfabriek waar alle druiven uit Tavel verzameld worden en waar de wijn gemaakt wordt. De wijnboeren zijn nauw betrokken bij het proces en lopen dagelijks in en uit. 

 

Onze Viognier des Acanthes is één en al frisheid met aroma’s van perzik, peer en witte bloesem. In de afdronk, wat je proeft nadat je de wijn doorgeslikt hebt, proef je gedroogd fruit. 

 

Geniet van deze gangbare, frisse borrelwijn, die bij de meeste mensen in de smaak valt. 

 

Naam: Le Viognier Des Acanthes

Streek: Rhône

Wijnhuis: Vignerons de Tavel & Lirac

Classificatie: IGP

Druivensoort: Viognier 100%

Oogstjaar: 2018

Alcohol percentage: 13%

Inhoud: 75 cl.

 

Biologische Chardonnay

_

Deze volle biologische witte wijn is gemaakt van 100% Chardonnay druiven. Chardonnay is een bekende en veelgebruikte druivensoort. Wist je bijvoorbeeld dat veel champagnes 100% Chardonnay zijn, dit noemen we een Blanc de Blanc. De Chardonnay staat bekend om zijn volheid en filmend. Dit merk je omdat er een laagje achterblijft in je mond, dit blijft plakken aan je tanden en gehemelte. Eigenlijk is filmend een duur woord voor vettig, maar dit is een doodzonde om in de wijnwereld te zeggen, toch is het niet mooier dan dat! 

 

Onze Chardonnay komt van Domaine Guizard, een traditioneel wijnhuis uit Montpellier, in de wijnstreek de Languedoc, tegen de grens van Spanje aan. Domaine Guizard is een familiebedrijf wat helaas bijna ten einde is gekomen omdat er geen opvolgers zijn. Dat is de reden waarom wijnmaker Damiën Babel in dienst is genomen om dit bedrijf voort te zetten. Verrassend aan dit wijnhuis is de locatie die niet achteraf ligt maar in het centrum aan de drukke doorgaande weg. 

 

Deze Chardonnay is biologisch, dit betekend dat er tijdens het hele proces geen pesticiden worden gebruikt en ongedierte op natuurlijke manier bestrijd wordt. De wijn ligt 4 maanden op eikenhouten vaten waardoor er rijpe tonen in deze wijn te vinden zijn. Je ruikt tonen van citrus en bloemen. Je proeft de zachtheid van Chardonnay met tonen van citrus en boter. 

 

 

Naam: Organic Chardonnay

Streek: Languedoc / montpellier

Wijnhuis: Domaine Guizard

Classificatie: IGP

Druivensoort: 100% Chardonnay

Oogstjaar: 2018

Alcohol percentage: 13%

Inhoud: 75 cl. 

 

Rosé DG

_

Deze schitterende Rosé is een blend, dit betekend dat de wijn gemaakt is uit meerdere druivensoorten, van 50% Grenache, 40% Shiraz en 10% Mourvèdre. Door het combineren van druiven komt het beste per ras naar voren.

 

De kleur van de Rosé zegt niks over de smaak, alcoholpercentage en hoe oud de wijn is. De wijnmaker stopt simpelweg het persingsproces als hij tevreden is over de kleur van de rosé. Een rosé wordt altijd geperst. 

 

Wijn maken kan dan ook op twee verschillende manieren, door middel van kneuzen of persen. Bij kneuzen gaan de meeste druiven in zijn geheel in de kneuzer. Hierin worden alle druiven, stelen en schillen kapot gemaakt. Bij perzen gaan de druiven in zijn geheel in de pers. Hierin wordt een zak langzaam opgeblazen of de druk in de pers verhoogt. Waardoor het sap uit de druif geperst wordt, zonder dat de schillen hierin mee gaan.  Afhankelijk wat voor wijn er gemaakt wordt kan dit proces 1 keer of vaker herhaald worden.

 

Het welbekende verhaal dat witte en rode wijn gemengd zou worden om tot een rosé te komen is een fabel en absoluut verboden. Het mengen van witte en rode druiven daarentegen kan wel gebruikt worden om tot een rosé te komen. Een rosé bevat altijd rode druiven, hierdoor ontstaat de rozige kleur. 

 

Deze Rosé doet je direct aan de zomer denken en heeft voldoende power om ook in de herfst en winter te kunnen drinken. Door het mengen van de druivensoorten komt in deze wijn de geur en smaak van perzik duidelijk naar voren. 

 

Kortom geniet van deze mooie zalmkleurige rosé met smaken van perzik, abrikozen en aardbei die volgend jaar ook helemaal biologisch verkrijgbaar is. 

 

 

Naam: Rose DG

Streek: Languedoc / montpellier

Wijnhuis: Domaine Guizard

Classificatie: AOC

Druivensoort: 50% Grenache/ 40% Syrah/ 10% Mourvèdre

Oogstjaar: 2018

Alcohol percentage: 13%

Inhoud: 75 cl.

 

Le Merlot des Acanthes

_

Deze Merlot komt net als de eerste witte wijn die je geproefd hebt uit Tavel en wordt gemaakt bij de wijncoöperatie les Vignerons de Tavel & Lirac.

 

De wijn is gemaakt van 100% Merlot, Merlot is een blauwe druivensoort die alleen gebruikt wordt om wijn van te maken. Het een traditionele druivensoort die iets groter is dan gemiddeld en een dunne schil heeft. De Merlot heeft van nature weinig zuren. De druiven zijn vroeg rijp en worden van alle blauwe druiven als eerste geoogst. Deze snelle rijping van de Merlot is ideaal in gebieden met een koeler klimaat. Merlot die heeft kunnen rijpen in Eiken vaten kan heel lang bewaard worden.

De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken.

Deze Merlot is een mooie fruitige soepele wijn voor bij de borrel. Hij heeft een dieprode kleur en tonen van kersen. Kenmerkend voor de Merlot is haar aardse geur, wat goed terug te ruiken is in deze wijn. Deze soepele wijn zal bij veel mensen in de smaak vallen.

 

Naam:  Merlot des Acanthes

Streek: Languedoc

Wijnhuis: Vignerons de Tavel &Lirac

Classificatie: IGP

Druivensoort: Merlot 100%

Oogstjaar: 2018

Alcohol percentage: 14%

Inhoud: 75 cl.

_

Le Domaine Rouge

Deze rode wijn komt bij het wijnhuis Domaine de Poulvarel vandaan. Dit wijnhuis bestaat in de huidige situatie pas 15 jaar. Dat is dan ook goed te zien als je aankomt rijden als je eenmaal binnen bent. De wijnboer kocht dit wijnhuis 15 jaar geleden in totaal vervallen staat van een familielid. Na jaren in dienst te zijn geweest als wijnmaker heeft hij zijn droom kunnen verwezenlijken door dit wijnhuis te kopen en totaal te renoveren. Ondertussen zijn ze hard op weg om het beste wijnhuis van de wijnstreek Costière de Nimes te worden. Bij het wijnhuis zijn wij rondgeleid door de dochter van de eigenaren zij had net haar eerste oogst meegemaakt en vertelde ons enthousiast over de wijnen en de machines.

 

Deze Domaine Rouge is gemaakt van de druivensoorten Syrah en Grenache.

De Syrah is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven hun aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De druif heeft een opvallend dikke schil, de wijn krijgt hierdoor niet alleen veel kleur maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannines.

 

De Grenache druif heeft een dunne schil met weinig kleur en wordt daarom vaak ingezet voor het maken van rosé wijnen. Als de Grenache druif lang rijpt wordt een hoog suikergehalte behaalt. Met als resultaat een sterke, fruitige, bijna zoete, op port gelijkende wijn.

 

Door deze twee druivensoorten te mengen en de wijn een half jaar in houten vaten te laten rijpen is deze heerlijke fruitige en licht kruidige Domaine Rouge ontstaan. Met de geuren van kers, kruidnagel en peper. Een mooie afdronk met iets een zoetje.

 

Naam: Domaine Rouge

Streek: Costieres de Nimes

Wijnhuis: Domaine de Poulvarel

Classificatie: AOP Costières de Nimes

Druivensoort: Syrah/Grenache

Oogstjaar: 2017

Alcohol percentage: 14,5%

Inhoud: 75 cl. 

_

Ambroise de l’Her

De Ambroise is ongetwijfeld één van de stoerste wijnen uit ons assortiment. Deze wijn komt uit de Cahor een Franse gemeente uit het departement Lot.

Deze mooie rode wijn is gemaakt van 90% Malbec druiven. De Malbec is een druivenras waar rode wijn van gemaakt wordt. De druif is ook bekend onder de naam Côt. Het is een donkere druif die veel kleurstof bevat en voor een intense, tanninerijke wijn zorgt. De Malbec druif levert krachtige rode wijnen met een sterke geur van rijp zwart fruit. Een bijzondere druif die voor echte power wijnen zorgt.

Daarnaast leuk om te vermelden dat deze druif zelfs zijn eigen nationale dag heeft 17 april is het namelijk Wereld-Malbec-dag.

Dit wijnhuis bezochten wij als eerste tijdens onze wijnreis. Overal om ons heen liggen wijnvelden en in het midden van de velden ligt, sinds 1955, Chateau Nozières. Chateau Nozières sloot zich niet aan bij een coöperatie maar is vanaf het begin een onafhankelijke wijnmaker (vignerons indépendants). in 1970 namen dochter Pierrette en echtgenoot Claude Guitard de scepter over en bouwde Chateau Nozières uit tot wat het nu is, 50 Ha prachtige Cahors wijngaarden. De volgende opvolger Olivier Guitard werkt al volop mee in het bedrijf.

Deze mooie Ambroise de L’her heeft 9 maanden op eikenhout gelegen en dat proef je er ook duidelijk in terug. vaak maak ik een vergelijking met de vorige en dan zet ik ze als volgt neer:

Domaine rouge, een nette elegante man goed verzorgd in een mooi pak.
Ambroise De L’Her, een ruige stoere jongen met een leren jas.

Deze stoere jongen met zijn kruidige geur, rijke kleur en krachtige smaak. Zijn hout zal je verrassen. Durf jij hem aan?

Naam: Ambroise de L’Her
Streek: Cahor
Wijnhuis: Chateau Nozières
Classificatie: AOC
Druivensoort: 90% Malbec / 10% Merlot
Oogstjaar: 2016
Alcohol percentage: 14,5%
Inhoud: 75 cl. 

Pak je proefformulier er weer bij, welke wijn vind jij het lekkerste? Heb je al een favoriet?

 

Speciaal voor jou als proefmijthuisproever bieden we je 10% korting aan op de wijnen die jij lekker vindt.

 

Kijk snel rond in onze webshop en bestel jouw wijnen met de code dezewijnislekker.

Wij hopen dat je een hele lekkere en gezellige avond hebt gehad! Laat je ons weten wat je er van deze doos vindt?

 

GEZELLIG
_

ONS LEREN KENNEN? NODIG ONS UIT VOOR EEN PROEVERIJ

_