De Wijnbaas

De Wijnbaas


Wat zijn de kosten van een fles wijn?

Dit is de eerste blog van Gerrald, met vandaag antwoord op de vraag wat zijn de kosten van een fles wijn? Wijnen kun je kopen van een paar euro tot honderden euro’s per fles. Hoe wordt de prijs van een fles wijn opgebouwd en in hoeverre zegt dit iets over de kwaliteit van de wijn?

De basisprijs

Een fles wijn, kost zonder inhoud, al snel €3. Je betaald voor de fles, het etiket, de kurk, de capsule en de verpakking. Reken daar het transport, de accijns, de btw en de marge bij op en je komt uit op €3 zonder inhoud.

Prijs voor de wijn

De prijs van de inhoud wordt bepaald door de druiven, het productieproces en het terroir. Deze factoren bepalen naast de prijs dan ook de kwaliteit van de wijn.

Als je voor €1 aan wijn in de fles zou doen dan kom je al op een prijs van minimaal €4 per fles. In een fles van €6 zit voor €3 aan wijn en dat verschil proef je. Dus met een simpele rekensom weet je dat bij een wijn tussen de €6 en €10 nog veel meer geld overblijft voor de wijn zelf. In mijn volgende blog leg ik uit welke keuzes een wijnboer kan maken om kwaliteit te behalen.

Prijs en kwaliteit

Wat betekent dit alles nu voor de prijs-kwaliteit van de wijn? Tussen €2,50 en €5 is het verschil in kwaliteit niet heel groot. Tussen de €5 en €15 stijgt de kwaliteit enorm, omdat de basisprijs van de fles (zonder de wijn dus) gelijk blijft. Het verschil in kwaliteit tussen een fles van €5 en €15 is enorm. Boven de €15 stijgt de kwaliteit weer minder hard. Een fles van €25 of €50, ik zou het verschil niet proeven.

Doemijmaarwijnen vanaf €6

De wijnen die het verschil maken in kwaliteit zijn de wijnen waar wij ons op richten. De kunst is om deze pareltjes voor een redelijke prijs en super kwaliteit te vinden. Als wij een eerlijke prijs betalen aan de wijnboer dan heeft hij de mogelijkheid om te investeren in de kwaliteit van de wijngaard en kan hij er van leven.

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of je de wijn lekker vindt of niet. Wij denken dat de kans groter is als je meer dan 6 euro uitgeeft aan een fles wijn. Onze favoriete categorie is dan ook wijnen tot €9,95. De kwaliteit is goed en wellicht smaakt het de wijn nog lekkerder als jij weet dat er een wijnboer hard voor gewerkt heeft en een eerlijke prijs ontvangt voor zijn kwaliteitswijn.

No comment

Geef een reactie